Presbiyopi Nedir?
40 yasin üzerinde, yasa bagli yakini görememe sorunudur. Gözlerimizin içindeki mercek sekil degistirebilen bir yapiya sahiptir. Gözlerimiz içindeki mercek bu özel yetenek sayesinde cisimler yakina geldiginde, siserek seklini degistirebilir ve görme kalitesini arttirir. Yakin görme bu sekilde gerçeklesmektedir. 40 yasindan sonra göz bu yetenegini yavas yavas kaybetmeye baslamaktadir.
Presbiyopi Neden Olusur?
Uzaktaki cismin yakina gelmesiyle beyine ulasan uyari degerlendirilerek göze iletiliyor. Burada gözün “silier cisim” denen bölgesinde kaslarin kasilip gevsemesiyle buna bagli lifler geriliyor yâda gevsiyor. Liflerin bu hareketi lensin incelerek yâda tombikleserek kiriciliginin artmasina neden oluyor. Yasa bagli olarak bu yetenegimizi kaybediyoruz.
Kesin olarak ispatlanamamis olsa da bu yetenegimizin yasa bagli olarak kaybedilmesi ile ilgili en yakin teori hücre yaslanmasi teorisidir. Bu teoride yasliliga bagli olarak saçimizin beyazlamasi gibi göz hücrelerimizin bu yetenegini kaybetmesidir. Bu yüzden bunu bir patolojik bir sorun olarak degil fizyolojik bir yaslanma olarak degerlendiriyoruz.
Presbiyopi yillara göre her insanda son derece standart bir sekilde artiyor. 40 yasindan sonra her 10 yilda bir, +1 numara büyüme gösteriyor. 50 yasinda +2, 60 yasinda ise +3 numara büyümüs oluyor. Ama burada ilginç bir durumla karsi karsiya kaliyoruz. Örnegin gözünüz -2 ise 40 yasinda buna +1 eklenir. Bu durumda yakini görmek için -1 numaraya ihtiyaç duyuyorsunuz. 50 yasina geldiginizde ise uzak için -2 numaraya ihtiyaç varken yakin gözlügüne ihtiyaç kalmiyor. Bu nedenle miyop olup da ‘Ben yakini çok iyi görüyorum’ diyen hastalarin yakini iyi görmelerinin nedeni iki rahatsizligin üst üste gelerek kusur azaltici bir etki olusturmasidir.
Presbiyopinin Belirtileri Nelerdir?
Presbiyopi hastalari cisimleri 50 cm. den daha yakina getirdiklerinde görmekte zorlanmaktadir. Bu nedenle cisimleri uzaklastirarak görebilirler.